Toezicht houden en besturen is een vak;
ik krijg er energie van.

Bedrijven/Organisaties hebben naast een eventuele wettelijke verplichting (RVB/RVT/RVA) ook de behoefte aan een frisse blik op de organisatie. Niet alleen als toezichthouder, maar zeker ook als sparringpartner en verbinder met een relevant netwerk.

Door het stellen van kritische vragen, een open houding en positieve instelling probeer ik kansen en mogelijkheden te zien. Analyseren, verbinden van partijen en resultaten boeken zijn kenmerkend voor mijn aanpak.

Via ons vorige bedrijf (Boutique Hotel & Restaurant Erkelens) nam ik zitting in diverse besturen gerelateerd aan de Hospitality-branche. In de beginperiode als afdelingsvoorzitter en regiobestuurder. Vanuit deze rol ben ik ook van 2003 t/m 2016 heel actief betrokken geweest bij Gastvrij Drenthe* waarvan de laatste 5 jaren als voorzitter.
Sinds 2014 lid landelijk bestuur van Koninklijk Horeca Nederland, een bestuurlijk complexe organisatie met ruim 240 afdelingsbesturen, 16 regio’s, een Ledenraad en een bedrijf met ruim 90 FTE professionals aangestuurd door een directeur. Het LB vervult de verbindende, toezichthoudende, advies- en werkgevers rol.

Middels het volgen van diverse trainingen bij Nice-Nyenrode, instituut voor bestuurlijke raadgeving, ben ik me blijven ontwikkelen. In mei 2018 start ik een opleiding bij de Wagner-group om mijn kennis en vaardigheden als toezichthouder te versterken.

(Huidige)  functies:

 • Lid Landelijk bestuur Koninklijke Horeca Nederland (KHN) , 06-2014 tot 12-2020
  Sinds juni 2014 ben ik lid van het Landelijk bestuur van Koninklijke Horeca Nederland, DE brancheorganisatie van de horeca (www.horeca.org). Samen met de medewerkers van het bedrijf in Woerden en vele enthousiaste bestuurders (ruim 1200) in het land, maken we ons sterk voor een toekomstbestendige horeca. Het Landelijke bestuur vervult vier rollen te weten die van:
  verbinder, adviseur, toezichthouder en werkgever van de directie van het bedrijf.
  Portefeuilles: toerisme en recreatie, pensioenen, sociale agenda, gemeentelijke en provinciale beleidsnotities en plaatsvervangend voorzitter in het dagelijks bestuur van VNO-NCW en MKB-Nederland.
  Functie: Secretaris Landelijk Bestuur KHN, aanspreekpunt pensioenfonds-bestuurders van Pensioenfonds Horeca & Catering, lid Comissie Sociale Zaken van de Vereniging.
  Speerpunten KHN 2020: duurzaamheid, toerisme, werkgeverschap, eerlijk speelveld.
  Gemiddeld 0.5-1 dag per week. Als lid van het Landelijk bestuur KHN schreef ik deze blogs:
  Gemeenten: wilt u het horecaveld verlaten?
  Ja, laten we er nog een paar miljoen insteken
 • Lid Centrale Raad van de Kamer van Koophandel (zetel VNO-NCW) 06-2017 tot heden
  De Centrale Raad geeft advies aan de Raad van Bestuur over regionale activiteiten,en prioriteert op basis hiervan het Activiteitenplan. Naast het leveren van input op het formele jaarplan fungeert de raad als sparringspartner van de RVB/Directie en de medewerkers van de KvK.
 • Commissaris Rabobank Assen Noord-Drenthe

Belangrijke kernwaarden voor mijn wijze van besturen:
Efficiënt / Daadkrachtig / Dossierkennis / Integer / Verbinden / Duurzaam/ Resultaatgericht

Voormalig voorzitter van KHN, de heer T. Naber: “Agnes is  een onafhankelijk denker en  weet zich  snel lastige dossiers eigen te maken”